logo

Welk materiaal kiezen voor uw oprit?

Een nieuwe oprit aanleggen doet u niet zomaar, dus de keuze van de juiste materialen is hier cruciaal.
Tegenwoordig worden er ook vaak regels opgelegd wat betreft waterdoorlatendheid van uw oprit, waardoor dit ook kan meespelen in de keuze.
We sommen voor u graag de verschillende mogelijkheden op, van goed waterdoorlatend tot volledig verhard.

Goed waterdoorlatend

Door te kiezen voor een open verharding van uw oprit, kan het regenwater infiltreren in de grond en zal er veel minder water wegvloeien. Zo infiltreert u het water op uw eigen bodem en zal u minder last hebben van zware regenval.

Grasdallen

Grasdallen worden vaak gebruikt voor opritten of parkeerterreinen. Het zijn tegels met openingen om gras tussen te laten groeien. Het ziet er groen uit en laat goed water door. De tegels zijn verkrijgbaar in beton of polyethyleen.

Grasdallen worden doorgaans gelegd op een steenslag fundering en een onderlaag. De gaten in de tegels kan u vullen met teelaarde en dan inzaaien, net zoals de ruimte rond de tegels.

  • Voordelen

    groen, goed waterdoorlatend en ze blenden mooi in hun omgeving.

  • Nadelen

    het gras moet uiteraard gemaaid worden en is ook gevoeliger aan lange droogtes.

Dolomiet

Een volgende waterdoorlatende optie is dolomiet. Hierbij zijn twee opties. U kan dolemiet in een vaste laag plaatsen of los. In een vaste laag word er cement aan toegevoegd. Zo bekomt u een stevige en vaste oprit. Deze laat geen sporen van stof na en is ook makkelijker in onderhoud. Het bijwerken of herstellen van deze laag is echter moeilijk. U kan ook kiezen voor een losse laag. Deze is gevoeliger voor het creëren van putten en bij nat weer komt er ook meer stof en vuil vanaf. Het is wel makkelijk bij te werken, heeft een lage kost voor het plaatsen en is ideaal om water te laten infiltreren.

Binnen dolomiet bestaan er verschillende types voor verschillende doeleinden. Wilt u er een oprit of parkeerplaats mee maken? Kies dan voor 0,15 mm. Voor tuinpaden of wandelpaden kan u een groter formaat kiezen van 0 tot 5 mm. Er bestaat ook nog de optie van 5/15 mm, geschikt voor alle andere toepassingen.

Wie dolomiet wil plaatsen, heeft een fundering nodig van steenslag met een laag geotextiel. Die zorgt voor een barrière tegen vermenging en onkruid.

dolemiet oprit
  • Voordelen

    Goedkoop en makkelijk om aan te leggen én te herstellen.

  • Nadelen

    Er komt veel vuil in waardoor het veel onderhoud vraagt. Door het vele vuil, zal het ook kunnen verkleuren. Net zoals grind, kan het verplaatsen als u er vaak over rijdt.

Grind

Kiezen voor grind, is kiezen voor porfier, calcair, basalt, flachkorn, parkgoud, kwarts,… of nog iets anders? Grind bestaat in veel verschillende vormen en kleuren, maar eigenlijk zijn er slechts twee basissoorten: berggrind en riviergrind. Naast het soort, kan u ook kiezen uit verschillende korrelmaten, van 2 tot 30 mm. Zo vindt u altijd het juiste soort grind voor uw tuin, oprit of voetpad.

Voor grind is er een stevige onderfundering nodig. Dit komt omdat grind geen draagkracht heeft van zichzelf. Indien de ondergrond stevig is, is voor deze toepassing geen cementgebonden ondergrond nodig. Daardoor is het de goedkoopste oplossing voor wandelpaden of opritten. Er dient wel met geotextiel gewerkt te worden voor onkruid.

Wilt u liever een strakke toepassing? Dan kan grind ook gebruikt worden. Hiervoor wordt er gewerkt met een honinggraat mat. Hierbij is wel een cementgebonden ondergrond nodig. Door deze toepassing zullen er in het grind nooit sporen gereden worden en blijft het grind ook op zijn plaats.

  • Voordelen

    Goedkoop, makkelijk te herstellen en onderhoudsvriendelijk.

  • Nadelen

    Het loopt niet lekker, kan verkleuren, kan als lawaaierig bevonden worden en verplaatst makkelijk als je er vaak over rijdt. Kantopsluiting is dus wel aan te raden.

Halfopen bestrating

Bij halfopen verhardingen voor de oprit kan het water via de voegen afvloeien, als ze uit poreus materiaal gemaakt zijn. In sommige gevallen kan het materiaal zelf ook waterdoorlatend zijn.

Betonklinkers

Wie kiest voor betonklinkers, kan kiezen uit zeer veel soorten, maten en kleuren. Voor wie wenst, is er ook een waterdoorlatende soort. 

Betonnen klinkers worden op een onderfundering gelegd zoals zandcement, steenlaag of mager beton met een laag zand. Kiest u voor een visgraad patroon, een rond patroon of iets helemaal anders?

Betonklinkers kunnen ook gebruikt worden voor de aanleg van uw terras.

waterdoorlatende betonklinkers
betonklinkers sierklinkers
  • Voordelen

    Zeer duurzaam, makkelijk te herstellen, veel mogelijkheden beschikbaar en goedkoop.

  • Nadelen

    Er is vervorming mogelijk. Denk maar aan boomwortels bijvoorbeeld. We raden ook zeker kantopsluiting aan.

Kasseien

Kasseien zien er altijd erg klassiek uit en geven een bepaalde uitstraling aan uw woning. Hoe ouder ze worden, hoe mooier. U kan kiezen uit allerlei maten en soorten, zoals onder andere de bekende kinderkopjes.

Kasseien worden in een vaste bedding geslagen. Deze kan cementgebonden zijn of in zand. Door deze werkwijze zijn de kasseien zeer stevig en kunnen ze grote balasten aan. Nadelig aan deze werkwijze is dat de plaatsingskosten duurder zijn, omwille van de hoge arbeid. Kasseien zijn het sterkste materiaal voor opritten. Door de vele soorten en manieren van invoegen kan u veel verschillende stijlen maken. U kan hier ook kiezen voor een waterdoorlatende oprit of een waterdichte.

  • Voordelen

    Het mooie uiterlijk, de lange levensduur, makkelijke herstellingen, kleurvast en herbruikbaar.

  • Nadelen

    Ook hier is kantopsluiting noodzakelijk. Het loopt niet zo lekker en ze kunnen glad zijn bij regen of vorst.

Kleiklinkers

Kleiklinkers worden op dezelfde manier gelegd als betonklinkers, maar worden, zoals hun naam al verraadt, van klei gemaakt in plaats van beton. Omdat de klinkers op een zeer hoge temperatuur worden gebakken, zijn ze erg sterk en gaan ze lang mee.

Bij kleiklinkers heeft u verschillende keuzes in maten en variaties, maar ze hebben allemaal een zeer natuurlijke uitstraling.

  • Voordelen

    Ze ogen natuurlijk en zijn zeer duurzaam. Omdat ze kleurvast zijn, kan u ze steeds opnieuw gebruiken, zijn ze onderhoudsvriendelijk en makkelijk te herstellen.

  • Nadelen

    Door het eerder poreuze oppervlakte en de losse voegen met zand, is er meer onderhoud nodig.

Natuursteen

Natuursteen is vrijwel hetzelfde als kasseien. Het is ook dezelfde manier van plaatsen, maar het zijn andere steensoorten. Vaak hebben ze ook een andere vorm. Alle soorten natuursteen zijn kleurvast en oersterk. Wel oppassen bij poreuze gesteenten, deze zijn gevaarlijk voor vlekvorming ( bv. Olie). De meeste natuursteen moet ook vast ingevoegd worden waardoor het extra sterk wordt, maar ook moeilijker is om te herstellen.

  • Voordelen

    Uniek en luxe look gecombineerd met een hoge levensduur, waardoor ook milieuvriendelijk.

  • Nadelen

    Ook hier is kantopsluiting noodzakelijk en uiteraard hangt er een stevig prijskaartje aan natuursteen.
    Glad bij nat weer en waterdicht.

Tegels

Hier zijn veel verschillende soorten, maten en prijsklassen in. Denk bijvoorbeeld aan de gewone ‘grijze stoeptegel’. Er bestaan ook afwerkingen die eruit zien als natuursteen of die natuursteen zijn.

Tegels worden op een hele andere manier geplaatst. De plaatsing duurt langer en is hierdoor ook iets duurder. Tegels zijn wel waterdicht. Niet elke soort tegel is geschikt voor opritten, zowel het materiaal waaruit de tegel is gemaakt en de dikte is hier van belang! Door te werken met tegels heeft u zeer weinig voegen en altijd een strakke uitstraling.

Tegels kunnen ook gebruikt worden voor de aanleg van uw terras.

  • Voordelen

    Heel veel keuze in kleur, materiaal en grootte. Onderhoudsvriendelijk.

  • Nadelen

    Stevige ondergrond nodig, zeer glad bij vorst en nat weer en moeilijk te herstellen.

Gesloten verharding

Gesloten verhardingen voor uw oprit zijn niet waterdoorlatend en er is ook geen voegwerk om het water te laten afvloeien. Tegenwoordig bestaan er echter wel waterdoorlatende uitvoeringen van asfalt, mocht u toch graag voor een milieuvriendelijkere optie kiezen.

Om het regenwater te kunnen afvoeren bij gesloten verhardingen, kan u uw oprit licht laten hellen richting de beplanting van uw tuin. Dit kan ook toegepast worden bij (half)open verhardingen om het regenwater nog sneller te laten afvloeien.

Extra zaken om op te letten voor de waterdoorlatendheid

Moet u voldoen aan bepaalde eisen voor waterdoorlatendheid? Dan moet u niet alleen rekening houden met het materiaal waaruit uw oprit is gemaakt, maar ook met alles wat erbij komt kijken.

Fundering: om de waterdoorlaatbaarheid van uw oprit te bewaren mag u niet voor een betonnen fundering kiezen. U kan bijvoorbeeld wel kiezen voor gemalen of gebroken steenpuin als funderingslaag.

Legbed: het gekozen materiaal voor uw oprit komt in een legbed te liggen. Meestal kiest men voor stabilisé wat waterdoorlatend is. De precieze mate van waterdoorlaatbaarheid hangt af van de verhouding tussen het zand en het cement waaruit de stabilisé bestaat.

Voegsel: bij halfopen verhardingen is de waterdoorlaatbaarheid van groot belang omdat het water via het voegsel afgevoerd wordt. Stabilisé is een geschikt materiaal om de voegen op te vullen. Let op: de voegen mogen niet verstopt raken, anders verloopt de afvoer van het water minder vlot.

Oprit laten aanleggen door Vloerwerken Wouters?

Wilt u uw oprit laten aanleggen door een professionele aannemer? Of nog bijkomende vragen. Aarzel niet om ons te contacteren. We bekijken samen met u wat de mogelijkheden zijn binnen de vooropgestelde normen, uw wensen én uiteraard uw budget.

Al gekozen? Vraag hier uw offerte aan!

Waarom kiezen voor Vloerwerken Wouters en zijn team?

Bij Vloerwerken Wouters kan u terecht voor al uw tegel- en klinkerwerken rondom het huis.
Doordat wij ook totaalprojecten realiseren, dient u maar één bedrijf te contacteren voor de uitvoer van uw werken.

Met 30 jaar ervaring, zeer uitgebreide kennis en een professioneel team, zorgen wij altijd voor topkwaliteit. We gaan in gesprek met onze klanten om tot het beste resultaat te komen.

Zit u nog met vragen of heeft u interesse in onze diensten?
Aarzel niet om ons te contacteren of vrijblijvend een offerte aan te vragen.