logo

Waterdoorlatende verharding voor je oprit: waarom en hoe?

Een oprit is een belangrijk onderdeel van uw woning. Het is de plek waar u uw auto parkeert, waar gasten worden ontvangen en waar u zelf dagelijks langs loopt. Echter kan een oprit ook voor problemen zorgen als het gaat om het water dat niet voldoende in de grond kan infiltreren en in plaats daarvan naar de riolering of straat afvloeit.

Gelukkig bestaat er een oplossing voor dit probleem: waterdoorlatende verharding voor je oprit. Dit is een type verharding dat ervoor zorgt dat het regenwater kan infiltreren in de bodem, in plaats van af te vloeien naar de riolering of de straat. Zo verminder je de kans op wateroverlast op het punt waar al het water naartoe loopt.

In dit artikel leggen we uit wat waterdoorlatende verharding is, welke voordelen het heeft en welke mogelijkheden er zijn om je oprit waterdoorlatend te maken.

Wat is waterdoorlatende verharding?

Waterdoorlatende verharding is een verzamelnaam voor verschillende materialen die water kunnen doorlaten. Het gaat om materialen die poreus zijn, zoals kiezel, grind, dolomiet of grastegels, of materialen die openingen hebben tussen de stenen, zoals klinkers, kasseien of Terradec.

Het principe van waterdoorlatende verharding is dat het regenwater eerst wordt opgevangen in de holtes of poriën van het materiaal. Daarna zakt het water langzaam door naar de ondergrond, waar het verder kan infiltreren of gebufferd worden. Op die manier wordt het water ook afgevoerd via de bodem in plaats van enkel af te vloeren via het oppervlak.

Waterdoorlatende verharding heeft verschillende voordelen:

 • Het vermindert de kans op wateroverlast: doordat het water kan wegzakken in de bodem, blijven er geen plassen staan op je oprit. Dit vermindert het risico op overstromingen.
 • Het draagt bij aan een beter klimaat: doordat het water in de bodem terechtkomt, wordt het grondwater aangevuld en wordt de droogte bestreden. 

Welke mogelijkheden zijn er voor waterdoorlatende verharding?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je oprit waterdoorlatend te maken. De keuze hangt af van je smaak, je budget en de ondergrond van je oprit. Hieronder bespreken we enkele opties:

 • Kiezel of grind: dit zijn ronde of gebroken steentjes die in verschillende kleuren en formaten verkrijgbaar zijn. Ze zijn goedkoop, makkelijk te plaatsen en zeer waterdoorlatend. Het nadeel is dat ze kunnen verschuiven of wegspoelen bij hevige regenval of wind. Ook kunnen ze onkruidgroei bevorderen.
  • Dolomiet: dit is een fijnkorrelig kiezel dat bestaat uit kalksteen en magnesiumcarbonaat. Het heeft een beige tot grijze kleur en een natuurlijke uitstraling. Het is relatief goedkoop en eenvoudig te plaatsen. Het nadeel is dat het kan verkleuren of verpulveren door weersinvloeden
 • Grastegels: dit zijn tegels met openingen waar gras kan groeien. Ze zijn verkrijgbaar in beton of kunststof en hebben een natuurlijke en groene uitstraling. Ze zijn geschikt voor lichte tot zware belasting en kunnen ook opgevuld worden met grind of kiezels. Het nadeel is dat ze regelmatig gemaaid moeten worden en dat ze onkruid kunnen aantrekken.
 • Klinkers of kasseien: dit zijn stenen die geplaatst worden met voegen ertussen. De voegen kunnen opgevuld worden met zand, grind of gras om de waterdoorlatendheid te verhogen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en materialen en geven een authentieke en sfeervolle look aan je oprit. Het nadeel is dat ze duurder zijn dan andere materialen en dat ze kunnen verzakken of verschuiven.
 • Terradec: dit is een waterdoorlatend en duurzaam verhardingssysteem van gebonden granulaten. Het bestaat uit verschillende kleuren en soorten granulaat die gemengd worden met een bindmiddel. Het resultaat is een stevige, maar poreuze verharding die geschikt is voor opritten, terrassen en parkings. Het voordeel is dat het een lange levensduur heeft, weinig onderhoud vraagt en een moderne uitstraling geeft aan je oprit. Het nadeel is dat het relatief duur is en dat het geplaatst moet worden door een erkende plaatser.

Hoe kies je de juiste waterdoorlatende verharding voor je oprit?

De keuze van de waterdoorlatende verharding voor je oprit hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De ondergrond: de ondergrond moet ook waterdoorlatend zijn om te voorkomen dat het water stagneert onder de verharding. Zandgrond, zandleem en lemig zand zijn meestal voldoende waterdoorlatend. Leem en klei zijn minder waterdoorlatend en vragen om een extra fundering of bufferlaag.
 • De belasting: de verharding moet bestand zijn tegen het gewicht en de frequentie van de voertuigen die erover rijden. Kunststof grastegels zijn geschikt voor lichte tot normale belasting, zoals personenwagens. Betonnen grastegels, klinkers, kasseien en Terradec kunnen ook zware belasting aan, zoals vrachtwagens of landbouwvoertuigen.
 • De uitstraling: de verharding moet passen bij de stijl en de kleur van je woning en je tuin. Je kan kiezen voor een natuurlijke look met grastegels, dolomiet of kiezel, of voor een authentieke look met klinkers of kasseien. Terradec biedt dan weer een moderne look met verschillende kleuren granulaat.

Hoeveel kost waterdoorlatende verharding voor je oprit?

De prijs van waterdoorlatende verharding voor je oprit hangt af van het gekozen materiaal, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad en de plaatsingskosten. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter, exclusief btw en plaatsing:

 • Kiezel of grind: € 10 – 15
 • Dolomiet: € 15 – 20
 • Kunststof grastegels: € 30 – 40
 • Betonnen grastegels: € 40 – 45
 • Klinkers of kasseien: € 50 – 80
 • Terradec: € 70 – 100

 

Voor een exacte prijs op maat kan je best bij ons een offerte aanvragen.

Waarom kiezen voor Vloerwerken Wouters en zijn team?

Bij Vloerwerken Wouters kan u terecht voor al uw tegel- en klinkerwerken rondom het huis.
Doordat wij ook totaalprojecten realiseren, dient u maar één bedrijf te contacteren voor de uitvoer van uw werken.

Met 30 jaar ervaring, zeer uitgebreide kennis en een professioneel team, zorgen wij altijd voor topkwaliteit. We gaan in gesprek met onze klanten om tot het beste resultaat te komen.

Zit u nog met vragen of heeft u interesse in onze diensten?
Aarzel niet om ons te contacteren of vrijblijvend een offerte aan te vragen.